יום רביעי, 21 באוקטובר 2009

ספר עוגב קטן

J. S. Bach - Orgelbüchlein (BWV 599-644) - Ensemble Mare Nostrum - Andrea De Carlo - Celine Scheen, Simon Bomon, Leonardo Gracia Alarcon - MA Recordings - M076A - CD

י.ס. באך - ספר עוגב קטן (רי"ב 599-644) - אנסמבל מרה נוסטרום - בניהולו של אנדראה דה קארלו (ויולה דה גאמבה), סלין שין וסיימון בומון (סופראן), לאונרדו גרסייה אלארקון (עוגב)

ספר העוגב הקטן הינו אוסף של פרלודים קונטרפונקטיים שבאך הלחין על בסיס מנגינות של קוראלים המושרים במהלך השנה הליטורגית הלוטראנית. הוא השלים את הלחנתם של 45 פרלודים מתוך 174 שתוכננו (כנראה), בזמן שרותו בוויימר, ולא חזר לעבוד עליהם לאחר עזיבתו. משערים כי היצירה יועדה לצרכי לימוד ותרגול נגינת עוגב. בהקלטה שלפנינו נעשה שימוש בעוגב (נייד) רק לביצוע אחד או שניים מהתפקידים בקוראל ובשאר התפקידים משמשים, בקומבינציות שונות, קונסורט ויולים, ארכי-לאוטה ולעיתים קול אנושי בשירת מילות הקוראל עצמו. על מספר פרלודים ישנה חזרה, כל פעם בתזמור שונה.

העיבוד מקורי והביצוע יפה, לטעמי במיוחד בקטעים המושרים. ההקלטה, כרגיל אצל טוד גרפינקל מ- MA Recordings, משובחת ותערב לאוזניהם של האודיופילים שבינינו.

70:32 דקות

ההערכה שלי -
רמת התוכן: 10
טיב הביצוע: 10
איכות ההקלטה: 10

Read more...

 יום רביעי, 7 באוקטובר 2009

גאמלן והלאה

Alternesia - Jon Iverson - MA Recordings - CM3 - CD

אלטרנסיה - ג'ון אייברסון (גאמלן, כלי הקשה), רוברט ריץ' (חליל במבוק)





האסוציאציה הראשונה שעלתה במוחי עם שמיעת הדיסק הייתה למאמרים שקראתי פעם על אודות תפיסת הזמן הבאלינזית מאת האנתרופולוג קליפורד גירץ. לא ממש תובנה עמוקה כאשר מדובר באמן המנגן (בין השאר) על גאמלן (כלי נגינה מסורתי מן האי באלי שבאינדונזיה) ומגיש מעין ג'אז על טהרת כלי ההקשה (למעט שימוש בחליל במבוק ברצועה אחת), שילוב שבאופן טבעי אולי (אך כמובן לא הכרחי) מוביל למוסיקה שהיא קצבית מעיקרה ומעוררת (בי לפחות) תחושות של זרימה ותנועה והרהורים על הזמן החולף (תפיסת זמן "מערבית" שלי, אני מודה, ללא קשר דווקא למתואר באותם מאמרים). בכל מקרה, אם לשפוט לפי הצהרותיו של ג'ון (או יון?) אייברסון בהערות המצורפות לתקליטור, אין טעם להמשיך לנסות ולקשר את המוסיקה בדיסק לאותן תופעות תרבותיות באלינזיות (נשאיר זאת למוסיקולוגים). לדבריו, למרות השימוש הנרחב שהוא עושה כאן בכלי הגאמלן אותם חקר ובנגינה בהם התמחה בבאלי, הוא אינו מגיש לנו מוסיקה באלינזית מסורתית. באותן הערות פונים לעולם המוסיקה הקלאסית המודרנית כאשר מנסים לתאר את תוכן התקליטור, לי באופן אישי הוא נשמע כג'אז. בכל אופן השימוש בצלצלי הגמלאן (כמו גם במערכת תופים, כלי הקשה אינדונזיים שונים ואפילו מחבתות ומגשי מתכת ישנים) גואל את המוסיקה מכל יבשושיות או חספוס העשויים להתלוות לתכנית שהיא על טהרת השימוש בכלי הקשה, ומעניק לה מימד נוסף של עושר צלילי.

הנגינה יפה, שילוב הכלים נהדר והצליל יפה ומעניין, מה שיוצר, לדעתי, מוסיקה מיוחדת ומשרה אווירה נעימה.

ההקלטה, משנת 1999, מצוינת ומצריכה מערכת שמע איכותית בכדי להתמודד עם הבאסים בחלק מרצועות התקליטור.

46:28 דקות

ההערכה שלי -
רמת התוכן: 8
טיב הביצוע: 10
איכות ההקלטה: 10

Read more...

 יום שלישי, 6 באוקטובר 2009

עניין של טעם


Le Temple du Goút - Rubato Appassionato - Antonia Tejeda, Eyal Streett and Sasha Agranov - MA Recordings - M075A - CD

'מקדש הטעם' - אנסמבל רובאטו אפאסיאונטו - אנטוניה טאחדה (חליל, חליליות ותוף), אייל סטריט (בסון) וסאשה אגרנוב (צ'לו).



שני דברים מאפשרים לדיסק הנ"ל לצוף על פני אוקיינוס ההקלטות של מוסיקת בארוק.

האחד, בחירת רפרטואר טובה, שיש בה ייחודיות המעוררת עניין וגיוון המונע שיעמום. מובא כאן אוסף של סונטות וסוויטות קאמריות, השונות זו מזו מבחינה סגנונית (בהערות המצורפות מגייסים וויכוחים א-לה 'מלחמת הבופונים', בין בעלי הטעם הצרפתי לבעלי הטעם האיטלקי בצרפת של המאה ה- 18, בכדי לתרץ את העניין בהצבה של יצירות צרפתיות ואיטלקיות זו לצד זו), מאת מלחינים שלא מרבים לבצע ולהקליט מיצירותיהם (ניקולא שדוויי, פרנצ'סקו מנצ'יני, ז'וזף בודין דה בויסמורטייר, רוברט וולנטיין ואנדרה פילידור ל'איינאה).

השני, ההרכב הקאמרי, שחברו בו שני ישראלים וספרדייה, המציג שילוב כלים לא שכיח - חליליות, בסון וצלו. שילוב המעניק לאלבום צליל בעל גוון ייחודי (בעיקר, לדעתי, הודות לשימוש הנרחב בבסון).

הוסיפו לכך נגינה יפה במה שמכונה "כלים אוטנטיים" או "כלי התקופה", ואיכות הקלטה מעולה ומזומנת לכם חוויית האזנה מהנה.

62:16 דקות

ההערכה שלי -
רמת התוכן: 9
טיב הביצוע: 9
איכות ההקלטה: 10

Read more...