יום ראשון, 18 באפריל 2010

עצמאים בשטח

עולם הקלטות המוסיקה עבר בשני העשורים האחרונים מספר מהפכות, רובן טכנולוגיות הקשורות ברשת האינטרנט. אזכיר כמה מהן: נפחי אכסון גדלים המאפשרים הקלטה רב-ערוצית, פורמטים חדשים, המשתנים חדשות לבקרים, לכיווץ קבצי מוסיקה, אתרי הפצה והורדה של מוסיקה ברשת האינטרנט ושיווק ברשתות חברתיות. לכל אלה הייתה השפעה מטלטלת על האופן בו אנו צורכים מוסיקה, ואפילו על צרכנים שמרנים כמוני שעדין, שומו שמיים, נוהגים לרכוש דיסקים. לא כאן המקום להתייחס לכל השינויים שחלו בשוק התקליטים כמו גם לאתגרים ולבעיות שחולל השינוי, או לתמורות באופן בו יוצרים כיום מוסיקה, הן ה"חובבנית" והן ה"מקצועית" (היכן עובר כיום הגבול בין החובבן למקצוען?).
בפוסט זה אתייחס לשינוי בולט שהתחולל בתחום ההוצאה לאור של הקלטות מוסיקה קלאסית. אם לפני שני עשורים היה מספר לייבלים מצומצם שהקליטו והפיצו מוסיקה כזו הרי שכיום השתנה המצב. החברות הוותיקות נקלעו לקשיים ועברו מיזוגים ורכישות, רובן מוציאות בשנה מספר מצומצם של כותרים חדשים, ומסתפקות בהפצת הקלטות ארכיון בעטיפות חדשות. מנגד התמלא החלל שנוצר בשוק בהוצאות "חדשות" (חלקן חדשות ממש וחלקן וותיקות, שהיו קטנות בעבר, אך הגבירו את כמות וקצב הוצאת הכותרים שברשותן) ו"קטנות" (כיום מספר הכותרים בהוצאות "קטנות" כאלו עובר בהרבה את אלו שמוציאות מי שפעם נחשבו כגדולות). בקיצור השוק התמלא במאות (לא פחות) חברות הקלטה והפצה של מוסיקה קלאסית. השיפורים הטכנולוגיים אפשרו ללייבלים אלו להפיק הקלטות באיכות מצוינת ולהפיצן בהצלחה. רובן פנו לנישות שפעם נחשבו מוזנחות יחסית ומצומצמות וכיום הן פורחות כגון: מוסיקה עתיקה ומוסיקה מודרנית.
אם פעם היו אומנים בתחום חותמים על חוזים בלעדיים עם חברות ההקלטה, הרי שכיום נוהגים אותם אומנים להשתתף בהקלטות עבור מספר לייבלים, בבחינת שיתוף פעולה עם כל המעוניין. לאחרונה נתקלת בתופעה, הגיונית ומתבקשת לדעתי, שניתן אולי לכנותה מיקרו-לייבלים. אומנים שעייפו מלהיות כבולים לחברת הקלטה מסוימת, המגבילה אותם במספר ההקלטות החדשות וברפרטואר אותו הם מבצעים ומקליטים, פרשו והקימו בעצמם לייבלים פרטיים. הם מקליטים ומשווקים את הקלטותיהם בעצמם או בהשתמשם בשרותי חברות גדולות יותר, חופשיים לנסות בהן את כוחם ולהרכיב את תוכנן כראות עיניהם.
לא מזמן נרשמתי באתרי אינטרנט של שני מיקרו-לייבלים כאלו, מייסודם של אומנים יחידים, וכמובטח נשלחו אלי דיסקים המכילים דוגמיות מהקלטותיהם. להלן התרשמותי (שימו לב כי ה"ציונים" מתייחסים לדוגמיות בלבד, ולא לאלבומים השלמים).

Barbara sings the blues - Barbara Hendricks - Magnus Lindgren Quartet - Arte Verum - ARV-005 - CD

שירי בלוז - ברברה הנדריקס - רבעיית מגנוס לינדגרן







ברברה הנדריקס הוותיקה עזבה את EMI והקימה לייבל עצמאי בשם ארטה-וורום. בקטלוג בעיקר הקלטות מוסיקה קלאסית: לידר רומנטיים, שירים ספרדיים, סטאבת מאטר מאת פרגולזי ועוד. דווקא דיסק הדוגמיות שנשלח אלי הוא חלק מצומצם מאלבום המכיל שירי בלוז מוכרים אותם בחרה הגברת הנדריקס לבצע: Mood Indigo הידוע של אלינגטון, Billie's Blues של בילי הולידי והשיר You've Been a Good Old Wagon.
עד כמה שהצלחתי להתרשם הביצועים יפים אך חסרי ייחוד. השירה "אומנותית" מידי, כמו שקורה לעיתים כאשר אומנים מהתחום הקלאסי מבצעים רפרטואר עממי יותר, אך חסרת "נשמה" אמיתית. יש שיאהבו זאת יותר וישנם כאלו שיאהבו זאת פחות (כמוני למשל). הליווי של רבעיית מגנוס לינדגרן השוודית מצוין, ההקלטה טובה ומאוזנת ואם להקיש מן החלק על השלם אזי מדובר כנראה בדיסק חביב למדי.

13:08 דקות

ההערכה שלי -
רמת התוכן:    8
טיב הביצוע:    8
איכות ההקלטה:    8

Pandora's Box - Skip Sempé - Capriccio Stravagante - Paradizo - CD

תיבת פאנדורה - סקיפ סמפה (צ'מבלו) - אנסמבל קאפריצ'יו סטראוואגנטה






הצ'מבליסט האמריקאי סקיפ סמפה, שהקליט במשך השנים תחת מספר רב של לייבלים כחבר במספר הרכבים וכמלווה לרבים מענקי מבצעי מוסיקת הבארוק המודעים היסטורית הקים גם הוא ליבל עצמאי בניהולו בשם פאראדיזו. יצאו בו לאור מספר הקלטות יחיד שלו כמו גם הקלטות של אנסמבל קאפריצ'יו סטראוואגנטה בו הוא חבר ובהשתתפותם של אומנים אורחים. אלבום הדוגמיות שהגיע אלי גדוש בקטעים ממרבית האלבומים שיצאו בהוצאה. הוא מכיל מגוון גדול של מוסיקת בארוק ובארוק מוקדם. יצירות משל באך, טלמן, דוולנד, פרסל, הולבורן, דומניקו סקארלטי, צ'יפריאנו דה-רורה, רמו, מרה, סנט-קולומב, מישל-דה-לה-בר ועוד. האלבום אפילו בתור אוסף דוגמיות יפה מאוד. גם אם לא כל היצירות זוכות כאן לביצוע מושלם, הרי שהרמה בכללותה גבוהה מאוד. אשמח לקנות את האלבומים המלאים בעתיד ואולי גם לדווח עליהם כאן בבלוג.
תשאלו באלו אלבומים כדאי להתחיל? למרות שאינני אוהד גדול של ביצועים בכלי זה, התרשמתי במיוחד מכל קטעי הסולו של סמפה בצ'מבלו. נגינתו ווירטואוזית והצ'מבלו שלו מפיק צליל פעמונים. תמצאו כאן ביצועים נהדרים לסונטות של דומניקו סקארלטי, ליצירות של רמו ושל מלחינים צרפתיים אחרים. הביצוע שלו ליצירה 'מארש הסיקיתים' (La Marche des Scythes) של המלחין הצרפתי Joseph-Nicolas-Pancrace Royer הוא לא פחות מעוצר נשימה. כמו כן התרשמתי מאוד משני הקטעים מדיסק המכיל מיצירות טלמן.

ההקלטה קרובה מאוד וחזקה בעוצמתה (אולי חזקה מידי).

73:11 דקות

ההערכה שלי -
רמת התוכן:    10
טיב הביצוע:    9
איכות ההקלטה:    10

לסיום הנה קטע יוטיוב ובו סמפה מבצע את המארש המדובר לעיל:

Read more...